Strict Standards: Unknown: It is not safe to rely on the system's timezone settings. Please use the date.timezone setting, the TZ environment variable or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/London' for 'BST/1.0/DST' instead in /home/acikogre/public_html/FCKeditor/editor/filemanager/browser/default/images/icons/32/style.css.php(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code on line 1

Notice: Undefined variable: RC92FBC1E897D12BC703CD7124DAAC02C in /home/acikogre/public_html/FCKeditor/editor/filemanager/browser/default/images/icons/32/style.css.php(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code on line 1
Ýþletmelerin Özellikleri

Gönderen Konu: Ýþletmelerin Özellikleri  (Okunma sayýsý 915 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdýþý siteadmin

• Yönetici
  • *
  • Ýleti: 3.084
  • Takdir Edilme Sayýsý: 30
    • Açýköðretim Forumu
Ýþletmelerin Özellikleri
« : 13 Ocak, 2008, 14:04 »
Ýþletmelerin amaçlarý, bir iþletmenin ulaþmak istediklerini ifade eder.Amaçlar; ne, neden. ne zaman, nasýl,hangi kapsamda, nerede yapýlacak sorularýna verilecek yanýtlarý þekillendirir. Ýþletmelerin baþarýlý olmasýnda ve saðlýklý kararlar alýnmasýnda temel koþul, ne yapýlacaðýnýn bilinmesidir. Ýþletmelerin genel amaçlarý, kâr elde etmek, topluma hizmet etmek, iþletmenin varlýðýný sürekli kýlmaktadýr. Ýþletmelerin özel amaçlarý, sosyal sorumluluk, çevrecilik,kaliteli ve nitelikli bir çalýþma ortamý, çalýþanlara daha iyi ücret, çevre koþullarýna uyum,uluslar arasý iliþkiler vb.olarak sýralanabilir. Ýþletmelerin iþlevlerini genel veya özel amaçlarý þekillendirir.

Bu iþlevler iþletmenin belirli bölümlerinde gerçekleþtirilir. Yönetim, üretim, pazarlama, finansman, personel, muhasebe, ar-ge, halkla iliþkiler, ulaþtýrma, depolama bunlardan baþlýcalarýdýr. Günümüzdeki geliþmeler, iþletmecilik iþlevleri ve uygulamalarýnda yenilikleri zorunlu kýlmýþtýr. Klasik iþlevlerin yaný sýra, çaðdaþ, global ve rekabetçi anlayýþýn gerektirdiði iþlevler de büyük önem kazanmýþtýr. Ýnsan kaynaklarý, planlama, reklam ve promosyon, eðitim, kalite kontrol, uluslararasý iliþkiler çaðdaþ iþletmelerde sürdürülen iþlevlerden bazýlarýdýr. Ýþletmelerde, yukarýda sözü edilen iþlevlerden hangilerinin uygulanacaðý ya da hangileri için ayrý bölümler açýlacaðý; üst yönetimin yaklaþýmý, üretim konusu, sektör özellikleri, iþletmenin içinde bulunduðu özel koþullar, büyüklük gibi unsurlarýn etkisi altýnda kararlaþtýrýlýr. Ýþletmelerin çevresini oluþturan çýkar gruplarý ile iliþkisi, onlarýn beklentilerini karþýlama ve faaliyetleri yoluyla onlarý etkileme biçiminde ortaya çýkar. Her iþletme, çevresindeki kiþi veya kurumlara karþý sorumludur. Bu sorumluluðun gereði olarak bu kiþi veya kurumlarýn çeþitli beklentileri ve gereksinmelerini karþýlamak zorundadýr.Ýþletmelerin çevre iliþkileri ve sorumluluklarý iç ve dýþ çevre olarak ayrýlmýþtýr. Ýç çevre unsurlarý, iþletmeyi doðrudan etkileyen ve karþýlýðýnda iþletme faaliyetlerinden doðrudan etkilenen unsurlardýr. Ýþletmelerin iç çevresinde yer alan temel unsurlar; sermaye sahipleri, yöneticiler ve yönetilenler yani çalýþanlar ve onlardan kaynaklanan yönetim biçimi ya da örgüt kültürüdür. Ýþletmelerin dýþ çevresinde; devlet ve yasalar, tüketiciler, toplum yapýsý ve kültürü, rakipler, tedarikçi iþletmeler, diðer iþletmeler ve tüm bu unsurlarýn bir arada oluþturduðu piyasa koþullarý yer alýr.

Ýþletmeler birbirinden farklý yapý ve özelliklere sahiptir. Ýþletmelerin gruplandýrýlmasýnda geçerli olan ölçütler; mal ve hizmet türü, üretim araçlarýnýn mülkiyeti, hukuki yapýlarý, ulusal kökeni, iþletmeler arasý anlaþmalar ve diðerleridir.