Strict Standards: Unknown: It is not safe to rely on the system's timezone settings. Please use the date.timezone setting, the TZ environment variable or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/London' for 'BST/1.0/DST' instead in /home/acikogre/public_html/FCKeditor/editor/filemanager/browser/default/images/icons/32/style.css.php(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code on line 1

Notice: Undefined variable: RC92FBC1E897D12BC703CD7124DAAC02C in /home/acikogre/public_html/FCKeditor/editor/filemanager/browser/default/images/icons/32/style.css.php(1) : eval()'d code(1) : eval()'d code on line 1
Azgeliþmiþ Ülkelerin Özellikleri

Gönderen Konu: Azgeliþmiþ Ülkelerin Özellikleri  (Okunma sayýsý 646 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdýþý siteadmin

• Yönetici
  • *
  • Ýleti: 3.084
  • Takdir Edilme Sayýsý: 30
    • Açýköðretim Forumu
Azgeliþmiþ Ülkelerin Özellikleri
« : 15 Ocak, 2008, 13:06 »
Azgeliþmiþ ülkelerin ekonomik ve yapýsal özelliklerini, ilk olarak kiþi baþýna düþük gelir, dengesiz gelir daðýlýmý, tüketim bileþiminde zorunlu ihtiyaçlarý gideren mallarýn yüksek payý, tasarruf ve yatýrýmlarýn düþüklüðü ile sermaye birikiminin yetersizliði gibi makroekonomik büyüklüklerden giderek gösterebiliriz.Bu baþlýk altýndaki ikinci grup özellikler, bu ülkelerin tarým, sanayi ve hizmet kesimlerinin (sektörlerinin), geliþmiþ ülkelerinkinden olan önemli farklarýyla ortaya konulabilir: Düþük verimlilikle çalýþan tarým kesiminin nüfusta, istihdamda, milli hasýlada ve nihayet ihracattaki önemli payý; sanayi kesiminin yeterince ve dengeli bir biçimde geliþememiþ olmasý ve son olarak tarým kesiminin ittiði ve ancak sanayinin ememediði iþsiz kitleyi de yapýsýnda barýndýran “aþýrý” büyümüþ hizmet kesimi.

Ekonomik ve yapýsal özelliklerin son ikisi, pazar yapýsý ve ikili yapýlarla ilgilidir. Bu ülkelerde mevcut pazar yapýsýnýn fiyatlarýn serbestçe oluþmasýna, etkin bir rekabetin iþlemesine ve sonuç olarak kýt kaynaklarýn etkin bir biçimde kullanýlmasýna olanak vermediði belirgin bir özelliktir. Öte yandan bu ülkeler ekonomik, sosyal, bölgesel ve teknolojik açýlardan da ikili bir yapý sergilerler. Ýkilik olgusunun temelinde yapýsal deðiþim sürecinin yattýðý söylenebilir.Azgeliþmiþ ülkelerin demografik, sosyal, siyasal ve yönetsel özelliklerini de aþaðýdaki gibi özetleyebiliriz: Bu ülkelerdeki yüksek nüfus artýþý, gerek kýsa gerek uzun dönemde ekonomik ve sosyoekonomik  açýdan büyük olumsuzluklar doðuran temel bir özelliktir. Bu ülkelerde beslenme ve saðlýk koþullarý yetersiz; kentleþme ve barýnma koþullarý önemli ölçüde elveriþsiz ve çarpýktýr.

Azgeliþmiþ ülkelerde toplumun geleneklerine çok sýký baðlý olmasý, sosyal bütünleþmeyi engellerken modern tekniklerin kullanýmýný, özel giriþimcilik yeteneðinin öne çýkmasýný ve modern iþletme organizasyonlarýnýn kurulmasýný önemli ölçüde engellemektedir.Azgeliþmiþ ülkelerde kadýnýn toplumda geri planda kalmasý, geçim derdinden dolayý eðitim çaðýndaki çocuklarýn çalýþtýrýlmasý sýkça görülen durumlardýr.Toplumdaki ekonomik ve sosyal dengenin en önemli unsuru olan orta sýnýfýn bu ülkelerde yeterince ortaya çýkamamýþ olmasý kalkýnma üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadýr.

Azgeliþmiþ ülkeler sadece okur-yazarlýk açýsýndan deðil, genel ve teknik eðitim açýsýndan da, geliþmiþ ülkelere göre belirgin olumsuz göstergelere sahiptir.Son olarak siyasal ortamýn halâ istikrara kavuþmamýþ olmasý, sosyal ve ekonomik olumsuzluklarýn siyasal düzene de yansýmasý ve aþýrý bürokrasiye boðulmuþ, yavaþ ve aksak iþleyen bir kamu yönetim mekanizmasý azgeliþmiþ ülkelerin tipik özelliklerindendir.