Giriþimciliðe toplumda deðer kazandýran en önemli özellik ekonomik deðer yaratmasýdýr.
Giriþimcilik, yönetim ve Ar-Ge faaliyetleriyle birlikte fikri emeðin en önemli boyutunu oluþturur.
Cumhuriyet öncesi dönemde giriþimcilik olgusunu etkileyen olaylardan biri Teþvik-i Sanayi Kanununun çýkarýlmasýdýr.
Çalýþabilir nüfus açýsýndan gençleþen ülkeler: Türkiye, Brezilya, Güney Kore, Mýsýr
Giriþimcilik konusu sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçerken daha büyük bir önem kazanmýþtýr. Giriþimcilik ile para sahipliði kesinlikle birbirinden ayrýlmasý gereken kavramlardýr. Giriþimci baþkasýnýn yada baþkalarýnýn parasýný deðerlendirebilen kiþidir. Giriþimci ekonomik deðerlerin yaratýlmasýndaki en önemli üretim faktörüdür.
Feodal toplumdan bilgi toplumuna geçiþte toplumun dinamiðini oluþturan itici güç giriþimcidir.
Giriþimci nitelikleri: Güçlü ikna yeteneði, Liderlik yeteneði, Yaratýcýlýk, Baþkalarýnýn kaderlerini yönetebileceðine dair güçlü bir inanç
Bireyin yetiþkinlik döneminde giriþimcilik düþünce ve amaçlarýnýn geliþimine etki eden faktörlerden biri sosyal çevrenin ve iþ çevresinin karþýlýklý etkileþimidir.
Uzun süreli anlaþmalarýn yapýlabildiði bir ortam olmasý piyasa koþulunda az giriþimcilik nitelikleri gerektirir.
Yüksek giriþimcilik nitelikleri gerektiren piyasa koþullarýndan biri karmaþýk üretim sürecidir.
Bilgi toplumunun egemen olduðu ekonomik düzenin özellikleri: Din ve vicdan özgürlüðüne dayalý olmasý, giriþim özgürlüðünün olmasý, demokrasinin hakim
olmasý, fikir özgürlüðünün olmasý
Küreselleþmenin yaratmýþ olduðu sonuçlar: Talebin doðduðu yerde üretim olanaklarýnýn ortaya çýkmasý Endüstri-devlet iliþkilerinin gündeme gelmesi Yenilik yaratma ve pazarlamanýn rekabetin temel gücü haline gelmesi Tüketim kalýplarýnýn deðiþmesi
Bir önceki dönemin piyasa fiyatý ve talebini dikkate alan üretim teorisi Cobweb ( Örümcek aðý) teorisidir.
Bir yöneticinin taþýmasý gereken özellikler: denetim kabiliyeti, çalýþkanlýk, iþ bitirme azim ve heyecaný, organizasyon gücü
Giriþimciliðin geliþtirilmesi ve yaygýnlaþtýrýlmasý amacýyla devlet tarafýndan alýnabilecek önlemler: Eðitim harcamalarýnýn GSMH içindeki payýnýn
artýrýlmasý Bilgi bankalarýnýn oluþturulmasý Kredi alanýnda destek saðlanmasý Bürokratik engellerin azaltýlmasý
Teknolojik geliþmenin yaratmýþ olduðu sonuçlar: Yatýrým anlayýþýnýn deðiþmesi, Üretim sisteminin deðiþmesi, Ýletiþim olanaklarýnýn artmasý, Ürünlerin yaþam sürelerinin kýsalmasý.
Türkiye’de giriþimciliði olumsuz yönde etkileyen faktörler: Ekonomik ortamýn belirsiz olmasý, Bilgiye ulaþmada güçlüklerle karþýlaþýlmasý, Teþvik tedbirlerinin yetersiz kalmasý, Giriþimcilik olgusuna gereken önemin verilmemesi
Toplum mühendisliðinin görevleri: Toplumun gereksinimlerini karþýlamak, Ýþgücü ve sermaye kaynaklarýný doðru yönlendirmek, Toplumun olanaklarýný doðru saptamak, Toplumun deðiþmesinin ve geliþmesinin hýzýný kesecek engelleri
ortadan kaldýrmak.
Cumhuriyet öncesi dönemde giriþimcilik olgusunu engelleyen etmenler: Ýngilizlere tanýnan imtiyazlar, Devletin teþvik veremez hale gelmesi, Tarýma dayalý bir toplum olmasý, Verilen teþviklerin etkisiz kalmasý
Cumhuriyet döneminin baþlangýcýnda giriþimcilik alanýndaki geliþmeler Milliyetçilik akýmýnýn etkisi altýnda ortaya çýkmýþtýr.
Toplumun olanaklarýný doðru saptayarak, gereksinimler ve olanaklar arasýnda denge kurma faaliyetine toplum mühendisliði denir.
Gümrük Birliði sürecinde giriþimcilerin yapmasý gereken faaliyetler: Nitelikli iþgücünden faydalanmak, Eðitim açýsýndan insan faktörüne büyük önem vermek, Finansal yapýlarýný saðlamlaþtýrmak, Maliyetlerin düþürülmesine önem vermek.
Teþvik-i Sanayi Kanunu 1927 yýlýnda uygulamaya konulmuþtur.
Türkiye’de ulusal ekonominin kuruluþ yýllarýnda giriþimcilerin karþýlaþtýðý engeller: Ranta dayalý para kazanma olanaklarýnýn artmasý, Dýþ ticarete gereken
önemin verilmemesi, Teþvik uygulamalarýnýn koþullara uymayan bir yapýda olmasý, Ýhracatýn artýþýnda sürekliliðin saðlanamamasý
Türk giriþimciliðinin geliþmesinde kurucular olarak, önceki meslekleri itibariyle en önemli kaynak grubu devlet memurlarýdýr.
I.Ýzmir Ýktisat Kongresinde alýnan kararlar: Teþvik-i Sanayi Kanununun devamý niteliðindeki teþviklerin 25 yýl süreyle yürürlükte kalmasý Milli sanayiinin koruma altýna alýnmasý Ulusal ekonominin geliþiminin hýzlandýrýlmasý Özel sektöre öncelik tanýnmasý
1994 yýlý verilerine göre eðitim harcamalarýnýn GSMH içindeki payýyaklaþýk olarak %3 'tür.
Türkiye'de giriþimcilik olgusunun 1980 sonrasý karþýlaþtýðý engeller: Ýhracatýn artýþýnda sürekliliðin saðlanamamasý Kronik enflasyon Kamunun mali piyasalarda aðýrlýðýný korumasý Ekonomik belirsizlik
Ürün seçimi kararýnda dikkate alýnanlar: Devlet kuruluþlarýnýn tavsiyesi, Piyasa analizi, Kiþisel tecrübeler, Yakýn çevrenin gözlenmesi
Ekonomik deðerlerin yaratýlmasýndaki en önemli üretim faktörü Giriþimcidir.
Bir örgütte herhangi bir iþin ne zaman, nasýl ve kim tarafýndan yapýlacaðýnýn belirlenmesi Planlama ile ifade edilir.
Çocukluk döneminde giriþimcilik düþüncesinin geliþimini etkileyen aileye iliþkin etmenler:
Ailenin sýnýfý ve sýnýf hareketliliði
Ailenin eðitim düzeyi
Ailenin mesleði
Ailenin deðerleri ve yaþam amaçlarý
Davranýþlarý ve nitelikleri açýsýndan giriþimciyi diðer insanlardan ayýran özellikler: Yaratýcý olma, Sorumluluk üstlenme, Risk alabilme yeteneði, Çok yönlü olma
Bilgi toplumunun özellikleri: Yüksek düzeyde teknoloji kullanýlmasý, Bilgisayar destekli üretime geçilmesi, Bilgisayar destekli tasarým yapýlmasý, Ar-
Ge faaliyetlerinin artmasý
Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiþin sonuçlarý: Küreselleþme sürecine geçilmesi, Ýletiþim olanaklarýnýn artmasý, Üretim sürecinin talep ettiði insan tipinin deðiþmesi, Üretim-istihdam iliþkisinin deðiþmesi
1995 OECD raporuna göre, kiþi baþýna eðitim harcamalarýnýn en düþük olduðu ülke Türkiye'dir.
Küçük ve orta boy iþletmelere yönelik bilgi kaynaðý saðlayan kuruluþlar: Milli Prodüktivite Merkezi, TOSYÖV, Ýhracatý Geliþtirme Etüd Merkezi, Devlet Ýstatistik Enstitüsü
Giriþimcilik açýsýndan 1923-1930 döneminin özellikleri:
Ulusal giriþimciler yaratma çabalarýnýn baþlamasý Türkiye Sanayi ve Maadin Bankasý'nýn kurulmasý Ulusal ekonominin temellerinin atýlmasý Teþvik-i Sanayi Kanunu çýkarýlmasý
1970-1980 döneminde (ithal ikamesi dönemi) giriþimcilik olgusunun karþýlaþtýðý engellerden biri Petrol þoklarýdýr.
Kadýn giriþimcilerin tanýmlarý:
Ev dýþýnda bir mekanda , kendi adýna iþyeri olan kiþiler Ýþ ile ilgili olarak iliþkiye girilmesi gereken kiþi, örgüt, kurum ve kuruluþlarla kendi adýna iliþki kuran
Kiþiler Ýþinden elde ettiði kazancýn kullaným ve yatýrým alanlarý üzerinde söz sahibi olan kiþiler Herhangi bir mal veya hizmetin üretilmesi ile ilgili faaliyetleri yürüten, bu mal veya hizmetin daðýtým, pazarlama ve satýþýný yapan kiþiler
1990 yýlý verilerine göre Türkiye'de kadýnlarýn iþgücüne katýlým oraný yüzde 33 'tür.
Kadýnlarýn iþgücü piyasasýna katýlamamalarýnýn nedenlerinden biri eleman seçiminde erkeklere öncelik verilmesidir.
Giriþimci kadýnlar arasýnda gerçekleþtirilecek bir örgütlenmenin amaçlarý: Sorunlarý belirlemek, bunlara karþý çözüm önerileri geliþtirmek, Kredi saðlama konusunda yardýmcý olmak Kuruluþ yeri seçiminde yardýmcý olmak Uluslararasý platformda giriþimci Türk kadýnýný temsil etmek
Türk giriþimcisinin genel profili: Bir giriþimci olarak kendilerinde gördükleri eksiklikleri çocuklarýnda tamamlamak istemektedir. Ülkemizde iþletme kuran kiþiler genellikle ileri eðitim imkanlarýndan yararlanamamýþ kiþilerdir. Giriþimcilerimizin büyük bir kýsmý esnaflardan oluþmaktadýr. Giriþimcilerimizin çok büyük bir kýsmý henüz ilk kuþak sanayicileridir.
Giriþimcilik ortamýnýn oluþturulmasýnda giriþimci tipini etkileyen etmenler: Yaþam felsefesi, Toplumun deðer yargýlarý, Kültürel özellikleri, Dini inançlarý
Türk giriþimcisinin genelde planlamayý sevmemesi Baðýmsýzlýk tutkusundan kaynaklanmaktadýr.
Kapasite büyüklüðünü belirleyen faktörler: Sermaye miktarý, Talep büyüklüðü, Ýþgücü eksikliði, Büyüme ihtiyacý
Giriþimcilerin karþýlaþtýðý finansman sorunlarý: Kredi saðlamada teminat sorunu Bankalarla olan iliþkilerin yetersizliði Finansal kararlarýn alýnmasýndaki bilgi eksikliði Finansman saðlayacak örgütlenme eksikliði
Türkiye'de giriþimcilerden en çok talep edilen teminat türü Gayrimenkul ipoteðidir.
Türkiye'de yer alan iþletmelerin ürün seçimine etki eden en önemli faktör Çevrenin gözlemlenmesidir.
Büyüme sürecinde en önemli darboðaz Pazarlama'dýr.
Türkiye'deki büyük iþletmelerin ölçek büyüklükleri açýsýndan payý yüzde 0,03 'tür.
Rekabet gücünün belirlenmesinde kullanýlan ölçütler: Teknoloji kullanýmý, Ekonomik güç, Finans kaynaklarý, Alt yapý olanaklarý
Kalite rekabetinde en önemli etmen Kullanýlan girdi ve teknolojidir.
Giriþimciliðin Türkiye'de üstlendiði roller: Teknolojik geliþmeleri takip etmek Özelleþtirme faaliyetlerine hýz kazandýrmak Kamu hizmetlerinin kalitesinin artýrýlmasýna yardýmcý olmak Ülke kalkýnmasýna katkýda bulunmak
Tescil, patent ve kullanma haklarýnýn araþtýrýldýðý giriþimcilik aþamasý Hukuki açýdan deðerlemedir.
Nakit akýþlarýnýn tahmininde göz önünde bulundurulmasý gereken konular: Ödenecek vergiler, Kredi geri ödemeleri, Müþterilere tanýnan vade, Satýcýlara tanýnan vade
Yatýrým yerinin tespitinde göz önünde bulundurulmasý gereken faktörler: Vergi kolaylýklarý, Geliþme için yardým imkanlarý, Ulaþým zamaný, Diðer iþletmelerde olan iþ imkanlarý
Bir yatýrýma baþlanýrken göz önünde bulundurulmasý gereken faktörler: Pazarýn araþtýrýlmasý, Teþvik imkanlarýnýn araþtýrýlmasý, Rakiplerin incelenmesi, Hedef kitlenin belirlenmesi
19.yüzyýl sonlarýnda elektrik enerjisi kullanýmý ile gerçekleþen teknolojik devrim Ýkinci teknolojik devrimdir.
Örgüt içindeki birim ve personelin birbirleriyle uyumlu halde çalýþmasýný saðlamak olarak tanýmlanan yönetici fonksiyonu Eþgüdüm (Koordinasyon) 'dür.
Giriþimcinin özellikleri: Çok çalýþma, Esneklik, Yaratýcýlýk, Güçlü ikna yeteneði
Yüksek giriþimcilik gerektiren durumlar: Karmaþýk üretim süreci, Çok sayýda rakip, Çeþitli arz, Yoðun teknolojik geliþme
Belli amaçlara ulaþmak ve doðaya egemen olmak için kullanýlan araç olarak tanýmlanan ve deðiþimi yaratan faktör Teknolojidir.
1987 yýlýnda Türkiye'de yeþil mercimek üretiminde meydana gelen aþýrýartýþý açýklamada kullanýlabilecek teori Cobweb (örümcek aðý) teorisidir.
Toplumun olanaklarýný doðru saptayarak, gereksinimler ve olanaklar arasýnda uyumlu dengeler kurma iþine Toplum mühendisliði denir.
Cumhuriyet öncesinde giriþimcilik olgusunu engelleyen durumlar:
Ýngilizlere geniþ imtiyazlar tanýnmasý
Eþgüdüm eksikliði
Ekonomi hukukunun bulunmayýþý
Toplum yapýsýnýn tarýma dayalý olmasý
1980 sonrasý dýþa açýk büyümeyi etkileyen faktörler: 12 Eylül harekatý, Finansal hizmetlerin geliþmesi, Özelleþtirme tartýþmalarý ve uygulamalarý, 24 Ocak istikrar tedbirleri
1930-1950 Devletçilik devresinde karþýlaþýlan engeller: Giriþimcilerin yetersiz olmasý, II.Dünya Savaþý, Sermayenin yetersiz olmasý, Nitelikli iþgücünün olmamasý
Kadýnlarý giriþimci olmak konusunda güdüleyen çekici faktörler: Mücadele ruhu, Konuya ilgi duyma, Ýstekli olma, Çalýþkan olma
Giriþimsel aktivitelerin incelenmesinde kullanýlan ölçütler: Organizasyon becerisi, Ýleri görüþlü olma, Yenilikçi olma, Karýný maksimize etme yetkisi.
Kadýn giriþimci kredisinden yararlanmak isteyenler için gerekli koþullar:
Banka tarafýndan yapýlacak risk analizinin olumlu sonuçlanmasý Ýþini evinin bir veya birkaç odasýnda gerçekleþtiriyor ya da gerçekleþtirecek olmasý Herhangi bir iþte çalýþmamasý Evinin dýþýnda faaliyette bulunacak olanlarýn oda kayýt ve vergi levhasýnýn bulunmasý
Kadýn giriþimcilerin karþýlaþtýklarý güçlükler: Okul öncesi çocuklar için kreþ ve benzeri yerlerin yetersiz olmasý, Genel ve mesleki eðitimin yetersiz olmasý, Örgütlenme güçlüklerinin olmasý, Sermaye saðlamanýn güç olmasý
Tipik Türk giriþimcisinin en dikkat çekici özelliði Gözükaralýk'týr.
Türk giriþimcisinin daha çok kendi imkanlarýyla hareket etmesinin nedeni Borçlanma korkusudur.
Türk giriþimcilerinin ortak giriþimde bulunma konusunda isteksizliklerinin nedeni Baðýmsýzlýk tutkusudur.
Giriþimcinin evrensel nitelikleri: Riske girebilme, Çalýþkanlýk, Hýrs, Yeniliklere açýk olma
1987 yýlýnda yapýlan anket çalýþmasý sonuçlarýna göre, iþletme kurma fikrinin en önemli kaynaðý Mesleði iþveren olarak sürdürme arzusudur.
Kuruluþ yeri seçiminde esas alýnan ölçütler: Zengin ve ucuz hammadde kaynaklarý, Yýðýlma avantajlarý, Ýyi ve ucuz taþýma imkanlarý, Ýyi satýþ imkanlarý
Devletin piyasa analizi konusunda iþletmelere saðlayabileceði destek : Ýç ve dýþ piyasalar konusunda bilgilendirme
Yeniliklerin piyasa deðerini artýrma yollarý: Þikayetleri analiz etmek, Hedef müþteri grubunu iyi tanýmak, Gizli ve açýk istekler konusunda bilgi sahibi olmak, Ýþletmenin hitap ettiði müþterilerin sorunlarýný bilmek
Ülkeleri "Tüccar toplumlar" ve "Kahraman (Asker)" toplumlar þeklinde sýnýflandýran iktisat tarihçisi W.Sambart'týr.
Türkiye Cumhuriyetinin iktisadi bir devlet olma politikasý1930'lu yýllara kadar sürdürülmüþtür.
Rekabet gücünün artýrýlmasýnda dikkate alýnmasý gereken rekabet unsurlarý: Zamanlama, Fiyat, Kalite, Esneklik
Belirli riskleri göze alarak iþ hayatýna atýlmaya çalýþan genç bir giriþimcinin geçtiði aþamalar: Baþarý için planlama, Yatýrým hakkýnda bilgilenme, Hukuki açýdan deðerlendirme, Yatýrým hakkýnda düþünme
Þehir merkezlerinin yatýrým yeri olarak seçilmesinin dezavantajlarý: Yüksek sabit giderler, Yüksek ücret, Ulaþým zamaný, Yüksek kira
Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifleri ortaklarýnýn iþletmeleri için yeni makine, araç ve gereç alýmlarý için kullandýklarý kooperatif kredisi Tesis kredisidir.
Bankalar, giriþimcilerin kredi taleplerini deðerlendirirken incelenenler: Kapasite büyüklüðü, Nakit akýþ tahmini, Bilanço deðerleri, Ýþletme sermayesi.