Eðitim; Deðerlerin, bilgilerin ve hünerlerin yetiþen kuþaklara iletilmesi, kazandýrýlmasýdýr.
Eðitim; Yeni kuþaklarýn toplum yaþantýsýnda yerlerini almak için hazýrlanýrken gerekli bilgi ve beceri elde etmelerine ve kiþiliklerini geliþtirmelerine yardým etme etkinliðidir.
Eðitim; Ýþle ilgili yetkinliklerin personelce öðrenilmesini kolaylaþtýrmada þirket tarafýndan planlanmýþ çabalarýn tümdür.
Yetiþkin Eðitimi; Asýl iþi okula gitmek olmayan, hayatta sorumluluk almýþ ve her öðrenim seviye ve kademesinde fert ve toplumlara, ihtiyaçlarýna dayalý programlar halinde uygulanan, onlarýn ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda ilerlemelerine yardým eden planlý, sistemli ve sürekli bir þekilde yürütülen okul dýþý eðitim, öðr. ve rehberlik faaliyeti.
Eðitimin Amacý; Eðitim programlarýnýn temelindeki bilgi, beceri ve davranýþlara personelin sahip olmasý ve onlarýn günlük faaliyetlerinde bunlara baþvurmalarýndýr. Avrupa ve ABD’deki iþlerin %85’i bilginin geniþ kullanýmýný gerektirir.
Yetiþkin Eðitiminin Özellikleri: Yetiþkin Eðitimi istekli bireye verilir, yetiþkin, verilen eðitimi alacak zihni seviyededir.
-Hiyerarþik deðildir, doðan ihtiyaca göre düzenlenir.
-Zamanla ve yaþla sýnýrlý deðildir.
-Yerle sýnýrlandýrýlamaz, her yerde yapýlabilir.
-Programlar süre ve içerik olarak deðiþkendir.
-Eðitimciler mesleki niteliklidir.
-Klasik öðretmen öðrenci iliþkisi yoktur.
-Maliyet her kurs için farklýdýr.
Yetiþkin Eðitimini Zorunlu Yapan Nedenler
1-Öðrenme ve geliþme ihtiyacý
2-Topyekün geliþmeler
3-Ýþ ve etkin rol isteði
4-Deðiþiklik ve üreticilik isteði
5-Statü ve saygý isteði
6-Güven ihtiyacý
7-Hýzlý deðiþme ve geliþmelere uyum saðlama
Yetiþkin Eðitimcisinin Özellikleri
Yetiþkin özellikleri, geliþimi ve eðitimi konularýnda teorik bilgilere sahip olmalý ve bunlarý uygulamaya geçirmelidir.
Yaparak öðrenme uygulamasýna aðýrlýk kazandýrmalýdýr.
Eðitimci, diðer meslektaþlarýnýn görüþ ve uygulamalarýndan faydalanmalý
Mesleðini sevmeli, rolünü iyi benimsemeli
Eðitimci ayný zamanda rehberlik yaparak öðreten bir öðreticidir.
Ýletiþim sadece program uygulamalarý içerisinde deðil, program sonrasýnda da devam ettirilmelidir.
Yeni eðitim tekniklerini ve teknolojilerine de açýk bir tavýr sergilemelidir.
Yetiþkinlerin edinmiþ olduðu deneyim ve bilgilere saygý duymalý, gerektiðinde bunlarý kullanmalarýna fýrsat tanýmalýdýr.
Yetiþkin ve Ýstediði Eðitim
Edinmek istediði eðitimin amaçlarýný, kendi bilgi ve ihtiyaçlarýna dayanarak kendisi belirtmelidir.
Hayatýnda baþarýlý olmaya yarayacak bir öðrenim ister.
Hemen ya da kýsa sürede uygulayabileceði bilgi ve becerileri öðrenmek ister.
Öðrenme sürecine etkin bir þekilde katýlmak ister.
Bilgi, beceri, alýþkanlýk ve hareketlerini geliþtirecek, problemlerini kendi baþýna çözebilecek duruma getirecek yöntemleri kazanmak ister.
Çevresini tanýma, denetimi altýn alma, ve ondan zevk alma isteðine aðýrlýk verir.
Yetiþkin Eðitimi Programlarýnýn Özellikleri:
Yetiþkinlerin fizyolojik, psiko-sosyal ihtiyaçlarý, deðer yargýlarý, istek ve ilgilerine cevap veren bir eðitimdir.
Yetiþkinlere uygun zamanlarda tam ve rahat öðrenmeyi saðlayacak sürelerle verilen bir eðitimdir.
Yetiþkin bireye yararlý olunmaya, en kýsa sürede uygulayabileceði bilgi, beceri ve alýþkanlýklar kazandýrmaya çalýþýr.
Yetiþkine toplumun hayatý, problemleri ve kendisinin toplumla olan iliþkisi öðretilir.
Yetiþkinin en çok hissettiði ve çözümünü beklediði konu ve problemlerden iþe baþlanmalýdýr.
Tek taraflý yürütülen bir etkinlik deðildir. Konularý tartýþýr, geliþtirir ve sonuçlandýr.
Yetiþkinlerin hayat görüþ ve tecrübelerine dayanan bir eðitimdir.
Tam bir dostluk havasý içinde ve demokratik anlayýþa göre yürütülen bir eðitimdir.
Çalýþanlarýn Niteliðine Göre Oluþturulan Eðitim Programlarý
1-Ýþçi Eðitimleri: Her iþçinin yýlda en az 52 saat (haftada 1 saat) eðitim almalý
2-Memur Eðitimleri: Muhasebe,denetim, satýn alma, sekreterlik, bilgi iþlem vb.memurlarýn eðitimi
3-Yönetici Eðitimleri: Eðitime en çok duyan gruptur. Problem çözme, karar verme, liderlik, kiþisel iliþkiler, ÝK yönetimi..
Ýþletmelerde Düzenlenen Eðitim Çeþitleri
A-Hizmet Öncesi Eðitim
B-Uyum (Oryantasyon) Eðitimi
C-Hizmet-içi Eðitim
Öðretim Tasarýmý: Belirli bir hedef kitlenin eðitim gereksinimlerinin saptanmasý ve bu gereksinimleri giderebilmek için iþlevsel öðrenme sistemlerinin geliþtirilmesidir. Amacý, öðrenmeyi destekleyecek koþullarý içeren etkili bir sistem oluþturabilmektir.
Ýþletmelerde Kullanýlan Eðitim Yöntemleri
1-Anlatým Yöntemi, 2-Örnek Olay Yöntemi, 3-Beyin Fýrtýnasý, 4-Teleks ve Elektronik Posta, 5-Bilgisayar Destekli Eðitim
Ýþletmelerde eðitim Ýçin Kullanýlan Araç ve Gereçler
Bilgisayar, Bilgisayar Aðlarýna (Ýnternet) dayalý eðitim, Bilgisayar yönetimli eðitim.
Ýþletmelerde Eðitimin Yararlarý;
1-Teknolojinin Hýzla Deðiþimine Ayak Uydurmak2-Yeni Çalýþanlarý Ýþe Alýþtýrmak3-Ayný Baþarý Düzeyini Sürekli Kýlmak
4-Ýnsan Kaynaðýný Yeni Ýþlere Hazýrlamak
Yetersizleþme: Belli bir konuma gelmiþ çalýþanlarýn yeni teknolojilerin gerektiði bilgi ve becerileri önemsememesi durumu