GENEL ÝÞLETME
"Gün ýþýðý ve yaðmur suyu" Serbest mallar (ekonomik olmayan mallar) grubuna girer.
Ýþletmelerin geleneksel iki temel amacý Kar elde etmek(kar saðlama) ve topluma hizmettir.
Ýþletmeler iþlevlerine göre gruplandýrýldýðýnda, Muhasebe ve Ar-Ge , Destekleyici iþlev arasýnda yer alýr.
Yapýlabilirlik (ön proje) projesi araþtýrmalarý(fizibilite) arasýnda yer alanlar: Ekonomik, Teknik, Finansal , Yasal, Örgütsel araþtýrma içinde yer alýr.
Birbirinin ayný olan mallarý üreten ve pazarlayan iþletmelerin birleþmesine yatay birleþme denir.
Ana etik sorunlarýn ortaya çýktýðý alanlar: Çýkar çatýþmalarý, içtenlik ve doðruluktan sapma, iletiþim, örgütsel ilþkiler
Çýktý(üretilen mal ve hizmetler) / Girdi (iþgücü, sermaye,doðal kaynaklar) = verimlilik (prodüktivite)
Gýda maddeleri gibi bir kez kullanýldýðýnda tüketilen mallar Dayanýksýz mallar grubuna girer.
Ýþletmenin iç çevre unsurlarý : Sermaye sahipleri, yöneticiler, personel, örgüt kültürü
Ýþletmelerin Türk hukuk sistemindeki gruplandýrýlmasý gözönüne alýndýðýnda limited þirket , sermaye þirketleri grubuna girer.
Kuruluþ karar sürecinde, arsa, makina,araç ve gerecin satýn alýnmasý Projenin uygulanmasý aþamasýnda gerçekleþtirilir.
Kuruluþ karar sürecinde, projenin somutlaþtýrýlmasý ve ayrýntýlarýn belirlenmesini içeren aþama Yatýrým aþamasýdýr.
Ýþletmelerin ayný üretim dalýnda faaliyet boyutlarýný geniþletmesine Yatay büyüme denir.
Ýþletmeler kendi iç kaynaklarý yeterli olmadýðý zaman , dýþ kaynaklardan yararlanma yoluna giderler. Dýþ büyüme genellikle Birleþme þeklinde olur.
Etik açýsýndan yerinde olmayan davranýþ biçimleri gözönüne alýndýðýnda "harcamalarda sahtecilik yapma" , Denetim dýþý davranýþ biçimi içinde ele alýnýr.
Herhangi bir eylemin kabul edilebilir biçimde gerçekleþtirilmesini saðlayan temel kurallara Etik denir.
Bölüm müdürleri ve müdür yardýmcýlarý , orta yönetim basamaðýnda yer alýr.
Bir organizasyon yapýsý içinde çalýþan insan unsurunu anlamak, yeteneklerden yararlanmak, motivasyon gibi konular üzerinde duran yönetim teorisi Neo-Kla*** Yönetim Teorisi (Davranýþsal) dýr.
Bir politikayý uygulamak için ayrýntýlý olarak yapýlmasý gereken iþleri belirten plan türüne Genyöntem denir.
Çift faktör teorisine göre Ýþ baþarma , tanýma, sorumluluk, geliþme, ilerleme "güdüleyici etmenler" dir.
Ýnsan kaynaklarý yönetimini etkileyen iç çevre unsurlarý: Ýþ güvencesi, iþgören beklentileri, biçimsel gruplar, çalýþma ortamý
Ýnsan kaynaklarý yöneticisinin diðer bölümlerdeki insan kaynaklarý yönetimi iþlevlerinin uygulanabilmesi için kullandýðý yetki " Ýþlevsel yetki" dir.
Ýþ analizleri ve iþ tanýmlarý insan kaynaklarý yönetimi iþlevlerinin Planlama iþlevi içinde yer alýr.
Ýþletmelerin kuruluþundaki yatýrým kararý aþamalarý: Yatýrým düþüncesi, Yapýlabilirlik araþtýrmalarý, Kesin proje, Projenin uygulanmasý
Ayný sektördeki iki iþletmenin tüketici aleyhine olarak, karlarýný artýrmak için birleþmelerine Kartel denir.
[hide]Ana etik sorunlarýn ortaya çýktýðý alanlar: Çýkar çatýþmalarý, Ýçtenlik ve doðruluktan sapma, Ýletiþim, Örgütsel iliþkiler
Etkinliðin ve verimliliðinin artýrýlmasý için hangi ilkelere uyulmasý gerektiðini araþtýran yönetim teorisi Kla*** Yönetim Teorisidir.
Ýnsan kaynaklarý yönetimini etkileyen iç çevre unsurlarý: Bireysel nitelikler, Ýþ nitelikleri, Bireylerarasý iliþkiler, Örgütsel özellikler
Ýnsan kaynaklarý yönetimini etkileyen dýþ çevre unsurlarý: Dýþ kaynaklar, Rakipler, Yasalar
Ýþ analizlerinin kullaným alanlarý: Ýnsan kaynaklarý planlamasý, Ýþe yerleþtirme yükseltme, Eðitime alýnacak personelin belirlenmesi, Adil bir ücret sisteminin oluþturulmasý
Pazar bilgisi toplama iþlemi pazarlama sisteminin Kolaylaþtýrýcý fonksiyon içinde yer almaktadýr.
Ýþletmenin pazarlama sisteminin saðladýðý ek yarar ve hizmetler bütününe Zenginleþtirilmiþ ürün denir.
Bir kurumun mallarý, hizmetleri ve genellikle de kurum hakkýnda topluma iletiler sunulmasýna Halkla Ýliþkiler denir.
Ürüne dayalý süreç tasarýmý: Tüm üretim iþlem ve aþamalarý yalnýzca bir üretim bölümünde gruplandýrýlýr.
Üretim süreci belirli bir rota izleyecek þekilde organize edilir.
Ürüne dayalý süreçte farklý üretim biçimleri uygulanabilir.
Üretim sürecinde ürün geri dönmeksizin doðrusal bir yönde ilerler.
Ýþletmelerin dahili aðýna Ýnternet protokollerinin ve www yaklaþýmýnýn uygulanmasýna Ýntranet denir.
Ortaklarýn, saðladýklarý fonlar karþýlýðýnda iþletme varlýklarý üzerindeki hak sahipliði Öz kaynaklardýr.
Varlýklarýn paraya dönüþtürülme yeteneðine Likidite denir.
Organize olmamýþ piyasalarýn özellikleri: Tezgah üzeri piyasa olarak da adlandýrýlmasý, Piyasa iþlemlerinin açýk olmamasý, Yatýrýmcýlarýn risklerinin daha yüksek olmasý, Yerel ve menkul kýymetleri fazla bilinmeyen kurumlar için önemli iþlev görebilmesi
Üretim sisteminin temel öðeleri: Girdiler, Dönüþüm süreci, Çýktýlar, Geribildirim
Üretim öðeleri: Emek(Ýþgücü), Giriþimci,Sermaye(Kapital), Teknoloji
Ýþletmenin iç çevre unsurlarý: Sermaye sahipleri, Yöneticiler, Personel, Örgüt kültürü
Kuruluþ karar sürecinde, arsa, makine, araç ve gerecin satýn alýnmasý Projenin uygulanmasý aþamasýnda gerçekleþtirilir.
Ayný ürünün deðiþik özelliklerle piyasaya sürülmesine Ürün farklýlaþtýrmasý denir.
Etik açýsýndan yerinde olmayan davranýþ biçimleri göz önüne alýndýðýnda; "yetersiz çalýþanlara göz yumma" Görevde hatalý davranma davranýþ biçimi içinde ele alýnýr.
Yöneticinin, çalýþma hayatýndaki bireylerle iliþki kurma becerisini ifade eden yetenek Beþeri iliþkiler yeteneðidir.
Bir politikayý uygulamak için ayrýntýlý olarak yapýlmasý gereken iþleri belirten plan türüne Genyöntem denir.
Ýþdýþý eðitimin üstün yanlarý: Öðrenmenin belli bir disiplin altýnda gerçekleþmesi, Eðitimin uzmanlar tarafýndan verilmesi, Teorik bilgileri öðretmenin kolay olmasý, Personelin öðrenme isteðini artýrmasý
Tüm pazar içindeki farklý gruplarýn ortak satýn alma davranýþlarý ve gereksinimler doðrultusunda homojen (benzer) gruplara ayrýþtýrýlmasýna Pazar bölümleme denir.
Fiyatlamada iþletme içi faktörler: Maliyetler, Pazarlama karmasý, Pazarlama amaçlarý
Fiyatlamada iþletme dýþý faktörler: Pazarýn yapýsý, Rekabet, Diðer çevresel faktörler(Ekonomi, aracýlar, yasalar)
Örgütsel imajýn , düþüncelerin ve politik konularýn sunumuna yönelik reklam türüne Kurumsal reklam denir.
Demir-Çelik fabrikalarý örneðinde olduðu gibi çok büyük hacimli üretimi gerçekleþtiren, bütünüyle sermaye yoðun üretim sistemlerine Sürekli üretim sistemi denir.
Süreç tasarýmýný etkileyen faktörler: Ürün talebi, Otomasyon düzeyi, Ürün kalitesi, Üretim esnekliði, Tüketici ile iliþki düzeyi
Bütünleþik bilgi sisteminin özellikleri: Ortak bir bilgi akýþý olmasý, Kapsamlý bir planlama sonucu ortaya çýkmasý, Çeþitli alt sistemlerden oluþmasý, Merkezi bir veri tabanýna dayanmasý
Finansal iþlemlerin, bütün iþletmelerde hep ayný adla kaydýna yarayan kavram Hesap kavramýdýr.
Sermaye bütçelemesinin konusu Ekonomik ömrü bir yýldan uzun olan sabit varlýklarla ilgili kararlardýr.
Para piyasasýnýn özelliklerinden biri Fon alýþveriþinde kullanýlan araçlarýn ticari senetler olmasýdýr.
Bir iþletmenin mallarýnýn ve isminin yabancý bir ülkede üretilmesine izin veren anlaþmaya Lisans anlaþmasý denir.
Mal veya hizmet üretimi için üretim öðelerinin bir araya getirilmesini saðlayan kiþiye Giriþimci denir.
Gýda maddeleri gibi bir kez kullanýldýðýnda tüketilen mallar dayanýksýz mallar grubuna girer.
Ýþletmenin iki temel amacý: Kar saðlama, Topluma hizmet
Ýþletmeler iþlevlerine göre gruplandýrýldýðýnda, Muhasebe ve Ar-Ge Destekleyici iþlevler arasýnda yer alýr?
Ýþletmelerin Türk hukuk sistemindeki gruplandýrýlmasý göz önüne alýndýðýnda; limited þirket Sermaye þirketleri grubuna dahildir.
Yatýrým kararý aþamalarý: Yatýrým düþüncesi, Yapýlabilirlik araþtýrmalarý, Kesin proje, Projenin uygulanmasý
Yapýlabilirlik projesi araþtýrmalarý: Ekonomik araþtýrma, Teknik araþtýrma, Finansal araþtýrma, Yasal araþtýrma, Örgütsel araþtýrma
Kuruluþ yeri seçiminde dikkate alýnmasý gereken etkenler:Ulaþtýrma olanaklarý, Pazara yakýnlýk,Enerji olanaklarý, Ýklim koþullarý
Ýþletmenin mevcut faaliyetlerini geniþletme yoluyla gerçekleþtirdiði büyümeye Ýç büyüme denir.
Ayný sektördeki iki iþletmenin tüketici aleyhine olarak, karlarýný artýrmak için birleþmelerine Kartel denir.
Ýþletmeler kendi iç kaynaklarý yeterli olmadýðý zaman, dýþ kaynaklardan yararlanma yoluna giderler. Dýþ büyüme genellikle Birleþme þeklinde olur.
Etik açýsýndan yerinde olmayan davranýþ biçimleri göz önüne alýndýðýnda; "harcamalarda sahtecilik yapma" Denetim Dýþý davranýþ biçimi içinde yer alýr.
Etik açýsýndan yerinde olmayan davranýþ biçimleri göz önüne alýndýðýnda; "yetersiz çalýþanlara göz yumma" Görevde Hatalý Davranma türü davranýþ biçimi içinde ele alýnýr.
Etik açýsýndan yerinde olmayan davranýþ biçimleri göz önüne alýndýðýnda; "saðlýða aykýrý mal üretme" Görevi bilinçli olarak sürekli kötüye kullanma türü davranýþ biçimi içinde ele alýnýr.
Kýsým þefleri ve ustabaþýlar iþletmede Ýlk basamak yönetim basamaðýnda yer alýr.
Yöneticinin, çalýþma hayatýndaki bireylerle iliþki kurma becerisini ifade eden yetenek Beþeri iliþkiler yeteneðidir.
Ýþletmeleri dýþ çevreyle karþýlýklý etkileþimi olan açýk bir sistem olarak kabul eden yönetim yaklaþýmý Modern Yönetim Yaklaþýmýdýr.
Stratejik planlarda saptanan amaçlara nasýl ulaþýlacaðýný belirleyen planlara Eylemsel planlar denir.
"Bir grup ya da bir bölümden bir kiþinin sorumlu olmasý" Yönetim birliði örgütleme ilkesinin gereðidir.
Çift faktör teorisine göre "güdüleyici etmenlerden biri Ýþ baþarmadýr.
Ýnsan kaynaklarý yönetiminin geliþim süreci göz önüne alýndýðýnda "sendikalaþma" 1930-1940 ta ilk kez gündeme gelmiþtir.
Ýnsan kaynaklarý yöneticisinin diðer bölümlerdeki insan kaynaklarý yönetimi iþlevlerini uygulayabilmesi için kullandýðý yetki Ýþlevsel yetkiye örnektir.
Personel bulma, seçme ve yerleþtirme insan kaynaklarý yönetimi iþlevlerinin Kadrolama içinde yer alýr.
Geçmiþ yýllardaki bazý göstergelere göre gelecekteki iþgücü talebinin saptanmasýna Ýndeks hesabý denir.
Ýþdýþý eðitimin üstün yanlarý: Öðrenmenin belli bir disiplin altýnda gerçekleþmesi, Eðitimin uzmanlar tarafýndan verilmesi, Teorik bilgileri öðretmenin kolay olmasý, Personelin öðrenme isteðini artýrmasý
1900'lü yýllarýn baþýnda H.Ford'un otomobil satýþllarýný arttýrmak için üretimi verimli kýlma ve seri üretim yaparak maliyetleri düþürme çabalarý Üretim anlayýþý pazarlama anlayýþýnýn sonucudur